APPELSIINI(Citrus sinensis)
Appelsiini on kotoisin Kiinasta. 1550-luvulla italialaiset ja portugalilaiset kauppiaat toivat appelsiinipuita Eurooppaan Välimeren alueelle.
Appelsiini tunnetaan runsaasta C-vitamiinipitoisuudestaan. Sen tiesivät jo merimiehet 1500-luvulla: He kasvattivat pitkien laivamatkojen aikana appelsiinipuita laivan kannella välttääkseen keripukkia.
Appelsiineja kasvatetaan lämpimissä ilmastoissa ympäri maailman, ja appelsiinien maku vaihtelee hyvin makeasta happamaan. Hedelmä tavallisesti kuoritaan ja syödään tuoreena tai puristetaan mehuksi. Appelsiinin, samoin kuin monien muiden hedelmien, kulutuksella on merkitystä kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, ja ylipainon ehkäisyssä. Appelsiinin kohdalla terveysvaikutusten arvellaan liittyvän runsaaseen kuitu- ja flavonoidipitoisuuteen ja C-vitamiiniin.Yleisesti tiedetään, että appelsiini on C-vitamiinipommi. Harva tietää, että se sisältää melkein yhtä paljon kalsiumia ja kaliumia.
Appelsiinin kuorta käytetään myös tietyissä resepteissä mausteena tai koristeena. Kuoren ulkokerros voidaan raastaa tai leikata ohuiksi viipaleiksi ja käyttää koristeena. Appelsiininkuori on suosittu aineosa vahvan, appelsiinin sisäosaa muistuttavan makunsa ansiosta. Kuoren valkoinen osa, jota kutsutaan hedelmän seinämäksi ja joka sisältää sisäkuoren, on pektiinin lähde ja sisältää lähes yhtä paljon C-vitamiinia kuin hedelmän sisäosa. Kuorta käytetään suolistoparanteena, ihonhoidossa kuten erilaisten hiivatulehdusten hoidoissa, toimii myös upeasti synergiassa Neem puun kanssa kokonaisvaltaisessa ihonhoidossa ulkoisesti.
Käyttösuositus hevonen: 1dl rehussa tai ulkoisesti käytettynä haudutettuna teeksi josta tehdään haude tai sivellään iholle tai lisätään voiteen sekaan.